Voor zorgverleners

Sinds de publicatie van Hulzebos in 2007 over het effect van preoperatieve fysiotherapie bij patiënten die een CABG ondergingen is de term ‘Better in Better out’ is goed ingeburgerd geraakt. Toch zijn er nog maar weinig ziekenhuizen die interventies aanbieden om kwetsbare patiënten beter voor te bereiden op hun operatie. Om deze reden brengt een samenwerkingsverband van verschillende zorg- en bedrijfspartners deze begeleiding onder in een applicatie.

De applicatie wordt geschikt gemaakt voor alle grotere operaties. Denk hierbij aan operaties aan de buik, thorax en hals. Op basis van een enkele vragen aan de patiënt wordt een risicoprofiel gemaakt.  Aan de hand van dit risicoprofiel krijgt de patiënt advies op het gebied van voeding, roken en bewegen. Tevens krijgt de patiënt via de app voorlichting en begeleiding in de aanloop naar de operatie. Voor het verbeteren van de fysieke fitheid te kan de patiënt contact zoeken met een fysiotherapeut in zijn woonomgeving. Dit kan rechtstreeks via de applicatie.

Fysiotherapeuten werkzaam in het verzorgingsgebied van de vier betrokken ziekenhuizen en die zich bekwaam achten in het verbeteren van de preoperatieve fitheid bij complexe patienten kunnen zich gratis aanmelden voor vermelding in de app. Houdt er rekening mee dat het verzorgingsgebied zich uitstrek van Den Helder tot Leiden en ten westen van Amersfoort. We werken hiervoor samen met Blnkr. Je krijgt de mogelijkheid je gratis te registreren via Blnkr. Door op Aanmelden te klikken kun je je aanmelden.

De applicatie wordt wetenschappelijk geëvalueerd voordat deze op de markt gebracht wordt. Dr. Marike van der Leeden van de afdeling anesthesiologie van het VUmc is verantwoordelijk voor deze evaluatie. De RCT naar het effect van de app wordt in AMC, VUmc, UMC Utrecht en Westfries Gasthuis start in het voorjaar van 2018.

Wilt u als eerstelijns fysiotherapeut vermeld worden in de app, zodat u patiënten kunt begeleiden bij de voorbereiding op hun operatie? Maak dan een account aan bij blnkr